DÜNYA TÜRKİYE

Avrupa Ülkelerinin Bir Kısmı Türkiye’nin Yükselişini Hazmedemiyor

ATV-A Haber ortak yayınında gündemdeki gelişmelere ilişkin değerlendirmelerde bulunan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Avrupa Birliği ülkelerinin bir kısmı, hepsini aynı torbanın içerisine koymayalım, maalesef Türkiye’nin bu yükselişini hazmedemiyorlar ama burada ne yazık ki birinci sırada Almanya var. Almanya çok acımasız bir şekilde teröre destek veriyor” dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ATV-A Haber ortak yayınında ‘Cumhurbaşkanı ile Gündem Özel’ programına konuk oldu. Mabeyn Köşkü’nde gerçekleştirilen canlı yayında Cumhurbaşkanı Erdoğan, Banu El ile Salih Nayman’ın sorularını cevaplayarak gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Anayasa değişikliğini içeren 18 maddeyi sırasıyla değerlendiren Cumhurbaşkanı Erdoğan, ilk madde olan yargının bağımsızlığının mevcut anayasada yer aldığını, buna yargının tarafsızlığını ilave ederek, yargıyı denetim gücü itibariyle daha güçlü hâle getirdiklerini söyledi.

“TEMSİLDE ADALETİ SAĞLAMAK İÇİN MİLLETVEKİLİ SAYISI 600’E ÇIKIYOR”

Milletvekili sayısının 550’den 600’e çıkarılacağını hatırlatan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Bunu ana muhalefetin başındaki zat, eleştiriyor. Biz, nüfusumuzun artışıyla temsilde adaleti getirelim istedik. Türkiye’de bununla ilgili olarak 103 bin seçmene bir milletvekili düşüyor. 600 milletvekiline fazla demek, bir defa dünyayı takip etmemenin en açık net alametidir. Ana muhalefetin başındaki zatın bu ifadeleri kullanması dünya siyasetinden bihaber olduğunun çok açık net tablosu ifadesi” şeklinde konuştu.

“15 TEMMUZ GECESİ TÜRK GENÇLİĞİNİN NE OLDUĞUNU GÖRDÜK”

Milletvekili seçilme yaşının 25’ten 18’e indirileceğini belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, şöyle devam etti: “Burada gençliğimize çok büyük hakaretler etti. Ben bunu dinleyince çok üzüldüm. 18 yaş olayı sadece benim ülkemin erkekleri için geçerli değil ki. Benim ülkemin genç kızları için de geçerli. Onların da Parlamento’ya girme imkânı var. Ben gençliğimize güveniyorum. Bunu 15 Temmuz gecesi gördük. 15 Temmuz gecesi Türk gençliğinin ne olduğunu gördük.”

“HALK 100 BİN İMZA İLE CUMHURBAŞKANI ADAYI GÖSTEREBİLİR”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, yeni sistemde Cumhurbaşkanlığı seçimi ve Meclis seçiminin 5 yılda bir yapılacağını belirterek, ana muhalefet liderinin sözlerini hatırlattı ve “Bu beyefendi ne diyor? ‘Meclis feshediliyor. Meclis’in hiçbir yetkisi kalmıyor.’ Böyle bir şey yok. Beş yılda bir yapılırken, bir defa ne Cumhurbaşkanında fesih yetkisi var ne de Meclis’te böyle bir fesih yetkisi var. Nedir bu yetki? Cumhurbaşkanı eğer seçimlerin yenilenmesi talebinde bulunursa, bu aynı anda Meclis’le beraber seçimlerin yenilenmesi talebidir” diye konuştu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı adaylığına ilişkin şu değerlendirmelerde bulundu: “Beş yılda bir diyelim ki 100 bin kişi bir aday belirledi. Beş yılda bir seçim yapılacağı için o seçim günü geldiğinde halk 100 bin imza ile aday gösterebilir. Halkın bugüne kadar böyle bir yetkisi yoktu. Halk da bağımsız olarak adayını o ilan edilen zaman geldiğinde çıkarıp gösterebilir.”

“GENSORU VE GÜVENOYU MESELESİ HEP İKTİDARLARI TEHDİT ETMİŞTİR

Meclis’in, Bakanlar Kurulu’na kanun hükmünde kararname çıkarma yetkisi verebilmesinin iptal edilmesi olayının da çok daha farklı bir boyuta taşındığını dile getiren Cumhurbaşkanı Erdoğan, “İkide bir bu gensoru meselesi ve güvenoyu meselesi, bunlar tabii ki hep iktidarları tehdit etmiştir. Güvenoyu uygulaması nerede olacak? İşte o 5 yıl var ya, geldiğinde mevcut ekibe eğer ‘yürü’ diyorsa güvenoyunu almış demektir, ‘yürü’ demiyorsa sen demek ki güvenoyunu alamadın ve seni tardediyor yeni bir ekibi hazırlıyor” şeklinde konuştu.

“BENİM ÜLKEMİN PATRONU MİLLETTİR”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, açıklamalarına şöyle devam etti: “Bugün bir şey oldu. Bu Hollanda hadiseleri sebebiyle ona geleceğim. Hollanda diyor ki oradaki beyefendi, ‘Bu ülkenin patronu biziz.’ Altına da bu fakirin resmini koymuş, üzerine de çarpı işareti… Ben patron değilim zaten. Benim ülkemin patronu millettir, millet ey Rutte. Sen daha demokrasiyi anlamamışsın. Bence demokrasiyi öğren. Hiçbir başbakan patron olamaz. O ülkelerin patronu demokrasilerde millettir. Bir defa ‘patron benim’ demek, milletine saygısızlıktır.”

“YENİ SİSTEMDE BAŞBAKAN YOK”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nun anayasa değişikliğini eleştirirken dile getirdiği “Başbakan ile Cumhurbaşkanı ayrı partilerden olursa, ne olur?” sözlerinin hatırlatılması üzerine, “Hani diyorum ya dersini çalışmamış. Burada da hâlâ bu dersi çalışmadığı çok net ortada. Bir defa başbakanlık, cumhurbaşkanlığı birleştiriliyor, sadece cumhurbaşkanı oluyor” dedi.

“EVET KAMPANYASINI SÜRDÜRENLERİN DERDİ ÜLKEYİ KALKINDIRMAK”

Vatandaşlara seslendiğini belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, şöyle devam etti: “İşte ‘hayır’ demek, şu anda bölücü terör örgütüne destek vermektir. Kandil ne diyor? ‘Hayır’ diyor. Kandil’deki bu terör örgütünün liderleri ne diyor? ‘Hayır’ diyor. İmralı’daki terör örgütünün başı ne diyor? ‘Hayır’ diyor. İşte şu anda ‘hayır’ demek, bunlarla beraber aynı istikamette yürümek demektir. Kim olursa olsun, bu kişi olabilir, kurum olabilir. Bu ülkeyi bölmek, parçalamak isteyenler, şu anda bölücü terör örgütüyle beraber ‘hayır’ kampanyasında buluşanlardır. Bu kadar açık. ‘Evet’ kampanyasını sürdürenlerin derdi nedir? Bu ülkeyi kalkındırmaktır. İşte 14,15 senede yaptıklarımız ortadadır.”

Cumhurbaşkanlığı Hükûmet Sisteminin özellikleri konusu üzerinde durmak istediğini belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, bunu milletin özellikle bilmesi gerektiğini, geniş bir mutabakat ve uzlaşmayla hazırlanan bir düzenleme olduğunu kaydetti.

“ŞİMDİ GÜÇLÜ LİDERLER GELECEK”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, şöyle devam etti: “Siyasette güçlü liderleri zorunlu kılıyor. Artık güçlü liderler çıkacak. Öyle işini bilmeyen, 7 seçim kaybedecek hâlâ koltukta oturacak, yok öyle şey. Şimdi güçlü liderler gelecek. Yasama ve yürütme arasında karşılıklı denge sistemi var. Bir diğer konu güvenoyunun kaynağı doğrudan halk. Parlamento değil. O da ne zaman? Beş yılın sonunda halk güven oylamasında kararını verecek. Yasamanın yürütme üzerindeki denetimi burada daha etkin. Yani şu andaki gibi değil. Çok daha farklı bir süreç var. Kanun teklif etme sadece kime ait? Yasamaya ait.”

“PARTİLİ CUMHURBAŞKANI İLKESİ REALİTİYE VE SİSTEMİN DOĞASINA DA UYGUN”

Yeni sistemin vesayet ve darbe girişimlerini engellediğini vurgulayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, şunları kaydetti: “Çünkü burada tek vesayet sahibi millettir. Kesinlikle burada millet kimseye herhangi bir yetkisini devretmez. Partili cumhurbaşkanı ilkesi realitiye ve sistemin doğasına da uygun. Peki geçmişte partili cumhurbaşkanı var mıydı? Vardı. Gazi Mustafa Kemal Atatürk öyle değil miydi? Öyleydi ve Cumhuriyet Halk Partisinin kurucusu, her şeyi o değil miydi? Oldu. Partili Cumhurbaşkanı değil miydi? Partili Cumhurbaşkanıydı.”

“HAYIR’ DİYENLERİN BU ÜLKEDE DİKİLİ BİR AĞACI YOK”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, açıklamalarına şöyle devam etti: “Hayır diyenlerin bu ülkede dikili bir ağacı yok ki. Öyle bir derdi de yok. Adam işte Kandil’de, Kandil’de ne yapıyor bunlar? Bizim o pırlanta gençlerimizi aldatıyorlar, kandırıp götürüyorlar oraya, veriyorlar ellerine silahları ve onları orada terörist olarak yetiştiriyorlar. Terörist olarak yetiştirdikten sonra da şehre gönderip terör estiriyorlar. Yaptıkları iş bu ve bunlar ‘hayır’ diyor ve şimdi bir de hâlâ çıkıyor ana muhalefetin başındaki zat ‘ülkeyi bölecekler’. Ya ülkeyi bölenler ortada, Kandil’de. Sen onlarla beraber hareket ediyorsun”

“YENİKAPI RUHUNDA TERÖR ÖRGÜTLERİYLE BERABER OLMAK YOK”

CHP lideri Kılıçdaroğlu’nun “Yenikapı ruhu” ile ilgili açıklamalarının hatırlatılması üzerine Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Yenikapı ruhunda ayrılık yok ki, Yenikapı ruhunda terör örgütleriyle beraber olmak yok ki. Siz şimdi eğer ‘hayır’la beraber hareket ediyorsanız bu Yenikapı ruhuna terstir. Niye? Çünkü ‘hayır’ diyen PKK’dır, Kandil’dir. Şu anda ‘hayır’ diyen kimdir, bu ülkede kan gövdeyi götürsün diye çalışanlardır. ‘Hayır’ diyen kim? FETÖ terör örgütü. FETÖ terör örgütüyle berabersin, hâlâ kalkıp ‘bu ülkede Yenikapı ruhunu ben temsil ediyorum’ diyorsun. Hayır canım sen nasıl temsil edersin? ” diye konuştu.

TERÖRLE MÜCADELE

Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Ne olacak da yeni sistemde terörle daha etkin mücadele edilecek?” sorusu üzerine, son dönemde Türkiye’nin terörle mücadelede farklı bir konuma geldiğini belirtti. Evlerin boşaltılarak, içinden tüneller açarak, evleri birbirine tünellerle bağlandığını anlatan Cumhurbaşkanı Erdoğan, şöyle devam etti: “Askerimizin de polisimizin de korucularımızın da alnından öpüyorum. Gerçekten şu son birkaç ay içerisinde akla hayale gelmez şehadeti hedefleyerek bu operasyonları yaptılar. Şu anda hâlâ bunlar devam ediyor. Aynı şekilde yurt dışında da devam ediyor, Kandil vesaire. Öbür tarafta Suriye operasyonlarımız aynı şekilde devam ediyor. Cerablus halledildi, Rai olsun, Bab olsun bunlar halledildi. Şimdi Münbiç’e yönelik adımlar, görüşmelerimiz, her şeyimiz devam ediyor.”

“PYD MÜNBİÇ’TE ÖZERKLİK İLAN ETMESİ HİKÂYE”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, PYD/PKK’nın Münbiç’te özerklik ilanı iddiasına ilişkin, “Bunların hepsi hikâye. Bunlar, şu anda kendilerine göre blöf yapıyorlar. Hani daha önce Kuzey Suriye’de özerklik ilan etmişlerdi, ne oldu? Oralarda Türkiye’nin onayı olmadan bunlar bir adım atamazlar. Bunların hepsi adım adım takip ediliyor. Bunlar şu anda kendilerine göre bazı şeyleri, böyle bir psikolojik ortam oluşturmak için kendilerinin de bitişleri geldiği için onlara güvenenlere de şöyle bir tatmin veya güven verebilmek için böyle bir şeyi ilan etmenin gayreti içerisine giriyorlar. Yok böyle bir şey. Biz zaten şu anda Münbiç kenarında bazı köyleri de almış vaziyetteyiz. Süreç devam ediyor” dedi.

“SAYIN MERKEL, TERÖRİSTLERE DESTEK VERİYORSUN”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Avrupa’daki bazı ülkelerin son günlerdeki tutumuna ilişkin, şunları söyledi: “Avrupa Birliği ülkelerinin bir kısmı, hepsini aynı torbanın içerisine koymayalım, maalesef Türkiye’nin bu yükselişini hazmedemiyorlar ama burada ne yazık ki birinci sırada Almanya var. Almanya çok acımasız bir şekilde teröre destek veriyor. Merkel, Hollanda’nın yanında olduğunu açıkladı. Ey Merkel sana verdiğim terör örgütü listesi 4 bin 500 dosya… Bu dosyalar hâlâ ellerinde duruyor. Yine, üstüne basa basa söylüyorum, istediğin kadar sen Hollanda’nın yanında yer al, Sayın Merkel, sen teröristlere destek veriyorsun. 4 bin 500 dosya elinde ve 4 bin 500 dosyanın hesabını veremedin, veremiyorsun. Bizim böyle bir kara lekemiz yok. Bizim her şeyimiz ak.”

“AVRUPA BİZİ OYALAMAYA DEVAM EDİYOR”

Hollanda ve Almanya’da yaşananların ardından AB ile ilişkilerin gözden geçirilmesine ilişkin bir soru üzerine Cumhurbaşkanı Erdoğan, şunları kaydetti: “Bunların hepsi gündemde. Tepeden tırnağa gündemde. İlk hedef 16 Nisan. Hepsi gündemde. Bunları konuşmamız lazım. Avrupa Birliği ile ilgili düşüncelerim herkes tarafından biliniyor. Avrupa hâlâ bizi oyalamaya devam ediyor. Şu ana kadar da bu oyalamaları devam etti. Vizelerin kaldırılması meselesi. Yine bunlarda oyalama taktikleri devam ediyor. Bunlar samimi değil, dürüst değil. Dolayısıyla bunların hepsini masaya yatırmamız şart.”

“SURİYELİLERİN REFERANDUMDA OY KULLANACAĞI İDDİASI YALAN”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Suriyelilerin referandumda oy kullanacakları iddialarına ilişkin, “Bunların hepsi tepeden tırnağa yalan. Şu anda bir defa Suriyeli kardeşlerimizin vatandaş olanları ve oy kullanma hakkına sahip olanları neredeyse sıfırdır. Yok denecek noktadadır. Biliyorsunuz vatandaşlıktan sonra bu oy kullanma süreciyle ilgili belli bir süre var. O süreye eğer ulaşabilmiş ve yetişebilmişse böyle bir hakkı elde edebilir. Bunlar böyle olsa olsa 50-100 gibi rakamlar olabilir ama binlerle falan izah edilebilecek bir şey kesinlikle söz konusu değil. Bunların hepsi A’dan Z’ye yalandır” dedi.

HOLLANDA’YA YÖNELİK DİPLOMATİK YAPTIRIMLAR

Cumhurbaşkanı Erdoğan, çarşamba günü Hollanda’da yapılacak seçimlerdeki adaylardan birinin tam anlamıyla dört dörtlük ırkçı olduğunu kaydederek, bu kişinin “Hollanda’yı terk edin” şeklinde tehditlerde bulunduğunu söyledi. “Hollanda’ya o insanları sen mi getirdin ki tehdit ediyorsun? Sen kimsin? Haddini bil” diyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, şöyle devam etti: “Bir diğeri de başbakan iken münasebetlerimizin iyi olduğu birisiydi. O da kalkmış olayın olduğu gece bizim Başbakanımıza meydan okuyor. ‘Burayı terk etmesi lazım’ diyor. Peki sen bundan sonra Türkiye’nin kapısını nasıl çalacaksın? Hollanda olayının hesabını, diplomatik açıdan bir defa soracağız. Bunu ortada bırakamayız.”

“BUNLARIN VİYANA SÖZLEŞMESİ FAŞİSTLİKLERİDİR”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Hollanda Büyükelçisi gelmesin” diye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun gereğini söylediğini belirterek, “Bizim zaten şu anda orada büyükelçimiz yok. Bunların tabii öyle Viyana Sözleşmesi, şu, bu diye öyle bir derdi yok. Hepsi bunların ayakları altında. Bunların Viyana Sözleşmesi faşistlikleridir. Nazizm. Bunlar Neonazizm diyebiliriz. Yeni Nazi akımı diyebiliriz. Bunların Viyana Sözleşmesi anlayışı budur” diye konuştu.

“REJİM 1923’TE İLAN EDİLMİŞ, BİTMİŞTİR”

Cumhurbaşkanı Erdoğan konuşmasında, rejim ve sistem meselesinin gündeme getirildiğini anlatarak, “Bu olay kesinlikle bir rejim meselesi değildir. Bizde rejim 1923’te ilan edilmiş, bitmiştir. Ondan sonra böyle bir kavga yok. O rejim değişmez, zaten böyle bir teşebbüste biz bunun karşısında olacağımızı ilan ettik” ifadelerini kullandı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye’de 150-200 yıldır devam eden bir sistem mücadelesinin bulunduğunu, şimdi de bir yönetim sisteminin çok daha verimli hale getirilmesinin mücadelesinin verildiğini söyledi. Başkanlık sistemi örneklerine bakıldığında bu ülkelerin geneli itibarıyla olumlu bir yapının ve başarı yüzdesinin daha fazla olduğunu aktaran Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Peki bunlarda başarısızlık yok mu? Tabii ki onlarda da var ama mesele yine orada da geliyor insana dayanıyor. Ama sistem de eğer hakikaten takır takır çalışan bir sistem olduğu zaman, iyi bir yönetici olduğunda oralarda hakikaten uçuş olur, sıçrama yapar” diye konuştu.

“GÜVEN OLMADAN İSTİKRAR OLMAZ”

Güven ve istikrar vurgusu yapan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Güven olmadan istikrar olmaz. Öyle bir sistem bizde olacak ki onunla güveni yakalayalım. Bu güven aynı zamanda istikrarın da temelini oluşturacak. Biz bununla birlikte de Türkiye’yi 2023’te ilk 10 ülke içine sokalım. Başarırız, başaramayız ayrı ama bunu hedef koyduk kendimize biz. En azından kişi başı millî geliri 15 bin dolara getirmemiz lazım” dedi.

“16 NİSAN AYDINLIK BİR GELECEĞİN İŞARETİ OLACAKTIR”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, vatandaşlara seslenerek, kalan 35 gün süre içinde kapı kapı dolaşmak suretiyle, evetin ne anlama geldiğini, millî, yerli bir duruş olduğunu, ülkenin kalkınması noktasında engelleri aşarak Türkiye’yi 2023’te dünyanın ilk 10 ülkesi arasına sokmanın gayreti için atılan bir adım olduğunu anlatmalarını istedi.

Vatandaşların, ülkenin bölünmesi gibi bir yanlışa, propagandaya asla kapılmamaları gerektiğini vurgulayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Biz bugüne kadar ülkeyi bölmek isteyenlere karşı mücadele veriyoruz. Terörle verdiğimiz mücadelenin altında yatan gerçek de budur. Böyle bir gerçeği CHP hâlâ hissedememiştir. Terörle mücadelede bizim yanımızda dahi yer alamamıştır. İşte şimdi ‘hayır’ oyunda kimler birleşiyor? Terör örgütüyle CHP birleşiyor görüyorsunuz. Fark burada. Bundan sonra millet ferasetiyle kararını verecektir. 16 Nisan, ülkemiz için çok daha aydınlık bir geleceğin işareti olacaktır” şeklinde konuştu.

TAKVİM

Mart 2017
P S Ç P C C P
    Nis »
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

REKLAM

REKLAM

seers cmp badge