DÜNYA TÜRKİYE

Başbakan Yıldırım, Türkiye-Afrika Tarım Bakanları 1. Toplantısı ve Tarım İş Forumu’nda konuştu

Başbakan Binali Yıldırım, Antalya Maritim Pine Beach Otel’de düzenlenen Türkiye-Afrika Tarım Bakanları 1. Toplantısı ve Tarım İş Forumu’nda konuştu.

Yıldırım, organizasyona katılanları Antalya’da ağırlamaktan duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

Konuşmaların uzadığını belirten Yıldırım, dinleyiciler için tazeleme yapmak amacıyla fıkra anlatacağını söyledi. Yıldırım, şu fıkrayı anlattı:

“Böyle uluslararası bir toplantıda konuşmacılar arka arkaya kürsüye geliyor, konuşmalarını irat ettikten sonra geçip oturuyorlar. Konuşmacıların sayısı artıp, konuşmalar uzadıkça salondaki insanlar sıkılmaya başlıyor, birer ikişer dışarı çıkıyorlar. Sonunda konuşmacının birini anons ediyorlar, konuşmacı çıkıyor, şöyle salona bakıyor, bir kişi kalmış. Çok iyi de bir konuşma hazırlamış. Hiç istifini bozmadan, heyecanla konuşmasını sonuna kadar tamamlıyor ve kürsüden iniyor, doğru karşısında oturan beyefendiye sarılıyor, kucaklıyor. ‘Çok teşekkür ederim beyefendi.’ diyor. Adam şaşkın, ‘Kardeşim niye teşekkür ediyorsun.’ diyor. Bu sefer konuşmacı diyor ki ‘Nasıl teşekkür etmeyeyim, herkes çekti gitti, sen sonuna kadar benim konuşmamı dinledin. Bunun için teşekkür ediyorum.’ Adamcağız, ‘Kardeşim teşekkür etmene lüzum yok, senden sonraki konuşmacı benim.’ diyor.” Yıldırım’ın fıkrası salonda gülüşmelere neden oldu.

“Şimdi tekrar ciddiyet, konuşmamıza başlayacağız.” diyen Yıldırım, konuşmasını çok uzun tutmayacağını, konuk cumhurbaşkanları, bakanlar ve diğer konuşmacıların Türkiye, Afrika ve dünyanın geleceği için güzel şeyler anlattıklarını ifade etti.

İNSANLIK KÜRESEL SORUNLARA ÇÖZÜM ÜRETEMİYOR

Gerçeklerle yüzleşmenin zamanının gelip geçtiğini dile getiren Yıldırım, “Maalesef dünya, gelişmiş dünya milletleri, insanlık küresel sorunlara çözüm üretemiyor. Ülkeler arasındaki rekabetler, insanlık değerlerini aşındırıyor. İnsanlık değerleri maalesef birer birer yok olup gidiyor. Daha son günlerde kimyasal gazla yok edilen Suriye’deki o bebeklerin resmini şöyle bir gözünüzün önüne getirin. Orası insanlığın öldüğü yerdir, insanlığın bittiği yerdir.” dedi.

Yıldırım, hiçbir şeyin insan hayatından daha kıymetli olmadığını vurgulayarak, şunları söyledi:

“Dünya da gelecek de kardeşlik de barış da üretim de tarım da insan için. Meşhur Kızılderili deyişi var, ‘Son ağaç kesildiğinde, son nehir kuruduğunda, son balık avlandığında, işte o zaman paranın önemi yok.’ Çünkü para yenmez. Bir işe yaramaz. Onun için ülkeler, kıtalar, milletler olarak bir araya gelmemiz, sorunlarımızı daha samimi şekilde konuşmamız lazım. Kuvvetli olan ülkelerin, zayıf ülkelerin eksikliklerini gidermesi lazım. İlişkilerin, hükmetme, kontrol altına alma anlayışıyla değil adil, kazan kazan esasına göre geliştirilmesi gerekiyor.”

GİDEMEDİĞİN YER SENİN DEĞİLDİR

Türkiye’nin, son 10 yılda Afrika ile ilişkilerde “kazan kazan” esasını benimsediğini, Afrika açılımı bağlamında Afrika’ya önemli ziyaretler gerçekleştirildiğine dikkati çeken Yıldırım, “Afrika’ya sadece Afrika’nın kaynaklarını keşfedip onları almak değil, Afrika’yı Afrika’yla birlikte kalkındırmak için projelerle gittik.” dedi.

Yıldırım, Türkiye’nin Afrika’da son 10 yıl içinde büyükelçilik sayısını 40’a çıkardığını anımsatarak, benzer şekilde Afrika ülkelerinin Türkiye’de 33 büyükelçilik açmasının, ilişkilerin tek taraflı değil karşılıklı olduğunu ortaya koyduğuna işaret etti.

Ulaşım ve erişimin her şeyin başı olduğunu söyleyen Yıldırım, şunları kaydetti:

“Bizde yine güzel bir söz vardır, ‘Gidemediğin yer senin değildir.’ Onun için özellikle de bakanlık yaptığım dönemlerde başlattığımız havacılıktaki atılım, bugün Türkiye havacılık sektörünü 15 yıl içinde 6 kat büyüttü. 33 milyon yıllık iç dış hat seyahat eden yolcu vardı, 190 milyonları buldu. O nedenle Türkiye bugün dünyanın en büyük havalimanını İstanbul’a yapıyor. 150 milyon yolcu kapasiteli havalimanı yapıyoruz. Bu ne olacak? Doğu ile batı, kuzeyle güneyi birleştiren konumda olan Türkiye’yi, bir transfer merkezi haline getirecek, bir küresel buluşma, birleşme, barışın, kardeşliğin geliştirilmesine, milletlerin, insanların birbirleriyle tanışmasına, kaynaşmasına vesile olacak.”

Yıldırım, önceki yıllarda Afrika’ya gitmek için en az bir günün yolda geçtiğini, bugün artık Türk Hava Yolları’nın (THY) 50’den fazla noktaya uçuşunun bulunduğunu ve bunun büyük bir kolaylık olduğunu bildirdi.

Afrika’da büyükelçilik sayısını artırdıklarını, Afrika ülkeleriyle “kazan-kazan” esasına göre hem ikili ilişkileri hem de Afrika birliğiyle bütün kıtanın konularını görüştüklerini belirten Yıldırım, iki ülke arasında geçmişte yapılan organizasyonları anlattı.

Yıldırım, forumda 50’ye yakın bakanın bulunduğunu, bu tarz organizasyonların ilişkilerin karşılıklı olarak geliştirilmesi için çok büyük fırsatlar verdiğini vurgulayarak, Afrika’nın büyük bir potansiyele sahip ancak kullanma noktasında çok bakir olduğunu ifade etti.

BİZ HER ŞEYİ DOLAR OLARAK GÖRMÜYORUZ

Türkiye’nin ortaya koyduğu başarının meydanda olduğunu, topyekun kalkınmada son 15 yılda son 50 yılın başarısını gösterdiğine işaret eden Yıldırım, kişi başı milli gelirin üç, ihracatın dört kat arttığını anımsattı.

Yıldırım, bu başarının sadece Türkiye’nin başarısı değil bölgenin istikrarının başarısı olduğuna işaret ederek, “Bugün Türkiye Suriye, Irak ve bölgede yaşanan istikrarsızlığa, otorite ve yönetim boşluğuna rağmen her türlü terör faaliyetiyle de kararlı mücadelesini bir yandan sürdürürken diğer yandan da evini barkını terke edip canını kurtarmak isteyen milyonlara da evini, kucağını açmış, ekmeğini paylaşmıştır. Biz her şeyi dolar olarak görmüyoruz. Biz, insanlığın her türlü menfaatin üzerinde olduğuna inanan bir toplumuz.” dedi.

Türkiye’nin sosyal sorumluluk projelerinde de Afrika’da TİKA marifetiyle anlamlı hizmetler gerçekleştirdiğine değinen Yıldırım, TİKA’nın Afrika’da 16 ofisinin bulunduğunu belirtti.

BU, KÜRESEL BİR TERÖR ÖRGÜTÜDÜR

Başbakan Yıldırım, özellikle Afrika ülkelerinin devlet ve hükümet başkanlarına teşekkürlerini ileterek, şöyle devam etti:

“15 Temmuz darbe girişimi karşısında Afrika ülkelerinin büyük bir ekseriyeti, Türkiye’nin yanında yer aldılar ve Türkiye’nin demokrasisini yok etmeye yönelik, geleceğini karartmaya yönelik bu alçak kalkışmanın, girişimin karşısında Türkiye Cumhuriyetini, onun seçilmiş hükümetini, Cumhurbaşkanı’nı desteklediler, yanında yer aldılar. Onunla da kalmadılar, birçok Afrika ülkesi, bu alçak FETÖ terör örgütünün uzantıları olan okulları, kurumları birer birer kapatıyorlar. Bu konuda da kendilerine çok teşekkür ediyoruz.

Bu, küresel bir terör örgütüdür, 160’dan fazla ülkede faaliyet gösteren. Bunların emperyal uluslararası örgütlerle işbirliği halinde olduğu bugün bir sır değildir. Dolayısıyla, bu örgütün faaliyetlerine ülkelerinizde gereken tedbiri almakta gecikirseniz, aynı tehditle siz de karşı karşıya kalabilirsiniz. Bu tecrübeyi yaşamış bir ülkenin başbakanı olarak bunu söylüyorum. O bakımdan bu konuda hızlı hareket eden ülkeler oldu. Şu anda birtakım şeyler yapan ülkeler var. Biz istiyoruz ki ilişkilerimizi zehirleyen hiçbir unsur, Afrika ülkeleriyle aramızda kalmasın.”

AFRİKA’NIN YOL GÖSTERİCİYE DEĞİL YOL ARKADAŞINA İHTİYACI VAR

Yıldırım, Türkiye’nin bir yandan Afrika ile ilişkilerini geliştirirken diğer yandan da uluslararası organizasyonlarda Afrika’nın sesinin daha gür duyulması için gereken katkıyı sağladığına değindi.

Türkiye’nin, BM Güvenlik Konseyi geçici üyesi olduğu dönemde ve G-20 dönem başkanlığında Afrika’nın konularını ve gündemini en üst sıralara çıkaran çalışmalara öncelik verdiğini anımsatan Yıldırım, gelecek süreçte ise 2030 sürdürülebilir kalkınma hedefleri ve Afrika Birliği’nin insana dayalı kalkınmayı esas alan Afrika 2063 gündemine katkı sağlayacak çalışmalar yapacaklarını dile getirdi.

Yıldırım, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın başbakanlığı ve cumhurbaşkanlığı döneminde Afrika’yı en fazla ziyaret eden cumhurbaşkanı olduğunu vurgulayarak, bunun Türkiye’nin Afrika’nın geleceğine, Afrika ile dayanışmaya ve birlikte çalışmaya verilen önemi gösterdiğine dikkati çekti.

Başbakan Yıldırım, “Afrika’nın sorunlarına çözümü yine Afrikalıların kendisi bulacak. Afrika’nın yol göstericiye değil, yol arkadaşına ihtiyacı var. Türkiye bu süreçte Afrika’nın yanında olmaya devam edecek. Ülkemizin de bu uzun yolda Afrika’dan öğreneceği çok şey olduğunu biliyoruz.” ifadesini kullandı.

Dünyada bir yandan israf bir yandan da yoksulluk bulunduğuna işaret eden Yıldırım, temel hedeflerinin ve önceliklerinin, bu uçurumu kapatmak, bütün dünyanın dikkatini bu acı gerçeğe çekmek olduğunu söyledi. Her platformda Türkiye olarak bunu yapmanın gayreti içinde olduklarını aktaran Yıldırım, “Gün artık safları sıklaştırma günüdür. Daha fazla bir araya gelme, dayanışma ve sorunları birlikte çözme azmini ortaya koyma zamanıdır.” diye konuştu.

Yıldırım, iki gün sürecek toplantıların, Afrika ve Türkiye arasındaki ilişkilerin daha da gelişmesine katkı sağlaması temennisinde bulundu.

TAKVİM

Nisan 2017
P S Ç P C C P
« Mar   May »
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930

REKLAM

REKLAM

seers cmp badge