DÜNYA TÜRK AKARYAKIT TV TÜRKİYE

Dünya Barışı İçin Yeni Bir Bakış Açısı Geliştirmeye İhtiyacımız Var

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Birleşmiş Milletler 72. Genel Kurulunda yaptığı konuşmada, “Dünya barışı için yeni bir bakış açısı geliştirmeye ihtiyacımız var. Hiçbir kriz ve hiçbir tehdit, kendi haline bırakılarak çözülemez. Daha güvenli ve müreffeh bir dünya için hepimizin elini taşın altına koyması gerekiyor. Türkiye, işte bu anlayışla, girişimci ve insani bir dış politika yürütüyor” dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Amerika Birleşik Devletleri’nin New York kentinde düzenlenen Birleşmiş Milletler (BM) 72. Genel Kurulu görüşmelerine katıldı.

120’den fazla devlet ya da hükûmet başkanının katılımıyla BM Genel Merkezinde gerçekleşen görüşmelerde Cumhurbaşkanı Erdoğan, bir konuşma yaptı.

“RADİKAL AKIMLARIN, ŞİDDET DOLU EYLEMLERİNİ ENDİŞEYLE TAKİP EDİYORUZ”

“İnsana Odaklanmak: Sürdürülebilir Bir Dünyada Herkes İçin Barış ve İnsanca Yaşama Mücadelesi” temasıyla toplanan bu yılki Genel Kurulun tüm dünya halkları için hayırlara vesile olması temennisinde bulunan Cumhurbaşkanı Erdoğan, geçen yılki Genel Kuruldan bugün kadar geçen sürede küresel barış ve istikrarın daha da geriye gittiğini söyledi.

Terörün ve savaşın çirkin yüzünün, dünyanın farklı köşelerinde görülmeye devam ettiğine, çatışma ortamlarından beslenen teröristlerin, faaliyetlerini muhtelif bölgelere yayarak sürdürdüğüne işaret eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Yabancı düşmanlığı, kültürel ırkçılık ve İslam karşıtlığı etrafında buluşan radikal akımların, şiddet dolu eylemlerini endişeyle takip ediyoruz” diye konuştu.

“Bu olumsuz tabloyu tersine çevirmenin en etkili yolu, bizlerin burada, bu çatı altında gerçekleştireceği samimi iş birliğidir” diyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, dünya barışı için yeni bir bakış açısının geliştirilmesine ihtiyaç duyulduğunu, hiçbir kriz ve tehdidin kendi haline bırakılarak çözülemeyeceğini vurguladı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Daha güvenli ve müreffeh bir dünya için hepimizin elini taşın altına koyması gerekiyor. Türkiye, işte bu anlayışla, girişimci ve insani bir dış politika yürütüyor” dedi.

“ULUSLARARASI TOPLUM SURİYE HALKINI YALNIZ BIRAKTI”

Yedinci yılına giren Suriye ihtilafının, ülkede, bölgede ve tüm dünyada derin yaralar açtığını, Suriye’de siviller ve çocuklarla birlikte bir medeniyetin yok edildiğini istikrarsızlığın ve zulmün beslediği terörün, sınırları aşarak adeta bir kanser gibi yayıldığını belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Demokrasi, özgürlük, adalet, aydınlık bir gelecek talebiyle harekete geçen Suriye halkını, maalesef, uluslararası toplum yalnız bırakmıştır” şeklinde konuştu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, şunları söyledi: “Biz Türkiye olarak, hangi kökenden, hangi meşrepten olursa olursun, hepsini de kardeşimiz olarak gördüğümüz, derin tarihî ilişkilerle bağlı olduğumuz bu insanların yaşadıkları trajediye kayıtsız kalamazdık. Suriye’de çatışmaların başladığı 2011 yılı baharından beri, sorunun çözümü için her türlü insani ve siyasi gayreti gösterdik, gösteriyoruz. Şu anda ülkemizde, 3 milyonun üzerinde Suriyeli ile 200 binin üzerinde Iraklı sığınmacıya ev sahipliği yapıyoruz. Ülkede kalıcı bir ateşkesin sağlanması ve barışın tesisi için Rusya ve İran’la birlikte, tüm kesimlerin katılımıyla Astana toplantılarını başlattık. Bu girişimlerimizin ardından, uzun zamandır tıkanmış olan Cenevre Süreci de yeniden canlandı. Astana’da varılan mutabakat çerçevesinde İdlip bölgesinin güvenliğe kavuşturulmasıyla ilgili yeni bir planı hayata geçiriyoruz. Ülkenin toprak bütünlüğü esasına dayanan, halkın demokratik taleplerine saygı duyan, istikrarlı ve müreffeh bir Suriye’nin inşası yolunda atılacak her adımın destekçisiyiz.”

“MÜLTECİ AKINININ ÖNÜNE GEÇMEK İÇİN HER TÜRLÜ TEDBİRİ ALDIK”

Suriye krizinin başlamasıyla Avrupa’ya yönelen mülteci akınının önüne geçmek için her türlü tedbiri aldıklarını, barınmadan gıda ve giyime, sağlık hizmetinden eğitime kadar sığınmacıların tüm ihtiyaçlarını, Türkiye’yi ziyaret eden herkesin takdirini kazanan bir standartta karşıladıklarını kaydeden Cumhurbaşkanı Erdoğan, bu çalışmalarda Avrupa Birliği başta olmak üzere, uluslararası toplumdan yeterli destek alamadıklarını belirtti.

Türkiye’deki kamplarda ve şehirlerde yaşayan sığınmacıların ihtiyaçlarının karşılanması için yapılan harcamaların tutarının 30 milyar doları bulduğunu bildiren Cumhurbaşkanı Erdoğan, buna karşılık, Avrupa Birliği’nin söz verdiği 3 milyar Avro+3 milyar Avro yardımın sadece 820 milyon Avrosunu gönderdiğini, uluslararası toplumdan Birleşmiş Milletler aracılığıyla gelen yardımların tutarının ise 520 milyon dolar civarında kaldığını aktardı.

“TÜRKİYE, DÜNYA ÇAPINDA İNSANİ YARDIM FAALİYETLERİ YÜRÜTÜYOR”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Suriyeli sığınmacılar için gelen yardımların hiçbirinin Türkiye’nin bütçesine girmediğine ve BM’nin ilgili kurumları üzerinden yardım kuruluşları vasıtasıyla ihtiyaç sahiplerine ulaştığına dikkat çekti ve “Buradan tüm dünyanın huzurunda, topraklarında barındırdığı 3,2 milyon sığınmacının tüm yükünü Türkiye’nin omuzlarına bırakan ülkeleri ve uluslararası kuruluşları, verdikleri sözleri tutmaya davet ediyorum” diye ekledi.

Türkiye’nin, dünya çapında insani yardım ve kalkınma yardımı faaliyetleri yürüten bir ülke olduğunu dile getiren Cumhurbaşkanı Erdoğan, sadece Türkiye’ye gelen sığınmacılara kucak açmakla kalmadıklarını; TİKA, AFAD, Kızılay gibi kurumlar ve çeşitli sivil toplum örgütleri aracılığıyla dünyanın neresinde olursa olsun mağdur ve mazlum duruma düşmüş herkesin yardımına koştuklarını kaydetti.

“2016’DA 6 MİLYAR DOLARLIK İNSANİ KALKINMA YARDIMIYLA, DÜNYADA 2. SIRADA YER ALDIK”

Türkiye’nin, Somali’nin yeniden yapılandırılması için, resmî kurumları ve sivil toplum örgütleri aracılığıyla bir milyar dolarlık bir kaynak kullandığını ve yaptıkları çalışma ve elde ettikleri sonuçların benzer çalışmalara örnek teşkil ettiğini ifade eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye’nin OECD istatistiklerine göre 2016’da yapmış olduğu 6 milyar dolarlık insani kalkınma yardımlarıyla, bu alanda, rakam olarak dünyada 2’nci sırada, millî gelirine oranla da ilk sırada yer aldığını vurguladı.

Gerçekleştirdiği insani kalkınma yardımlarının, millî gelirinin binde 8’ine ulaşan Türkiye’nin, bu çerçevede BM hedeflerini tutturabilen 6 ülkeden biri olduğunun altını çizen Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Görüldüğü gibi ülkemiz, Genel Kurulumuzun ana mesajını oluşturan ‘sürdürülebilir bir dünya’ hedefi için tüm gücüyle çalışmaktadır. Önümüzdeki süreçte de bu hassasiyetlerle yolumuza devam edeceğiz” şeklinde konuştu.

TAKVİM

Eylül 2017
P S Ç P C C P
« Ağu   Eki »
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930  

REKLAM

REKLAM

seers cmp badge