DÜNYA GÜNCEL TÜRKİYE

“İnsanlarımızın toprak ve yeşille irtibatını en üst düzeyde tutacak bir mimari anlayışla şehirlerimizi dönüştürüyoruz”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 50 bin yeni sosyal konut projesinin tanıtım töreninde yaptığı konuşmada, “Milletimizin geleneğine, göreneğine uygun şekilde, mahalle kültürünü yaşatacak, insanların toprakla ve yeşille irtibatını en üst düzeyde tutacak bir mimari anlayışla şehirlerimizi dönüştürüyoruz” dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Toplu Konut İdaresi (TOKİ) tarafından yapılan 53 bin 626 sosyal konut ve 130 tesisin açılışı ile inşa edilecek 50 bin yeni sosyal konutun tanıtımı vesilesiyle düzenlenen törene katıldı. İstanbul Kasımpaşa Kızılay Meydanı’nda, vatandaşların katılımıyla gerçekleştirilen törende Cumhurbaşkanı Erdoğan, bir konuşma yaptı.

Doğup büyüdüğü Kasımpaşa’da vatandaşlarla birlikte olmaktan duyduğu memnuniyeti ifade ederek konuşmasına başlayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kasımpaşa semtinin, kendisindeki İstanbul sevgisinin kök salıp aşka dönüştüğü yer olduğunu söyledi.

“İNSANINA YÜK OLAN DEĞİL, HİZMET EDEN BİR ŞEHİR VE ŞEHİR YÖNETİMİ ORTAYA ÇIKARDIK”

1989 yılındaki mahallî idareler seçiminde kazandıkları Beyoğlu Belediye Başkanlığı seçimini, dönemin Cumhuriyet Halk Partisi’nin (CHP) yalan ve dolanlarıyla kaybettiklerini; ancak bunun kendilerini İstanbulluların desteğiyle 1994’te İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı’na taşıdığını belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, “İstanbul için düşündüklerimizi birer birer hayata geçirmeye başladık” dedi.

Haliç’in o dönemde bir bataklığa dönüştüğünü hatırlatarak, CHP’nin 3Ç ile çöp, çukur, çamur ve çarpık yapılaşma anlamına geldiğini ifade eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, CHP’nin, ya bu ülkeye belediyecilikte bir hizmet veremeyeceğini vurguladı. Cumhurbaşkanı Erdoğan “Ne zaman bunlara mahallî idareler teslim edildiyse oralar battı. İşte İzmir, İzmir Körfezi şu anda bataklıktan geçilmiyor, o Haliç’in eski hâli neyse şu anda İzmir Körfezi’nin de hâli o” diye konuştu.

CHP’nin idaresindeki o dönemin İstanbul’unda çöplüklerin patladığını, insanların susuzluğa mahkûm edilip hava kirliliğinin öldürücü boyutlara ulaştığını kaydeden Cumhurbaşkanı Erdoğan, yönetime geldikten sonra 50 bin olan doğal gaz abone sayısını 1 milyon 250 bine çıkararak şehrin havasını temizlediklerini, şehrin su sorununu çözdüklerini, kurdukları arıtma tesisleriyle Haliç’i kurtardıklarını ve daha pek çok yatırımı gerçekleştirerek devraldıkları 2,5 milyar dolar borcun da yarısını ödediklerini hatırlattı.

Parklar, spor tesisleri, kültür merkezleri, yollar, tüneller ve raylı sistemlerle İstanbul’u yaşanabilir bir şehir yaptıklarını vurgulayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Hepsinden önemlisi, İstanbul’u İstanbulluyla barıştırdık, kaynaştırdık. İnsanına yük olan değil, hizmet eden bir şehir ve şehir yönetimi ortaya çıkardık” diye ekledi.

“GİRDİĞİMİZ HER MÜCADELEDE İSTANBUL’U YANIMIZDA BULDUK”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, İstanbul’u sadece ayağa kaldırmakla kalmayıp bölgesinin ve dünyanın en iddialı şehirlerinden biri hâline getirdiklerini sözlerine ekleyerek, “Büyükşehir ve ilçe belediyeleri olarak İstanbul’un taleplerine cevap verebilmek için gecen gündüz çalıştık, çabaladık. Hamdolsun, kendisine yapılan her işin, getirilen her hizmetin karşılığını veren bir şehir olarak İstanbul da bize sahip çıktı, girdiğimiz her mücadelede İstanbul’u yanımızda bulduk” dedi.

Bugün yeni bir mücadelenin içinde olduklarına dikkat çekerek 31 Mart mahallî idareler seçiminde hem belediye başkanlarının hem de ülkenin geleceğine ilişkin karar verileceğinin altını çizen Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Çünkü birileri hemen ellerini ovuşturmaya başladı. Türkiye’yi mahallî seçimler üzerinden istikrarsız hâle getirerek tüm uğraşlarına rağmen yıllardır başaramadıklarını oyunlarını yeniden sahneye koymanın hevesine kapılanlar oldu” değerlendirmesinde bulundu.

“ÖNÜMÜZDEKİ DÖNEMDE İSTANBUL’LA BİRLİKTE BEYOĞLU’NU DA NİCE HİZMETLERLE TANIŞTIRACAĞIZ”

Konuşmasında Beyoğlu ilçesi için yapılan belli başlı bazı hizmet ve yatırımlara da değinen Cumhurbaşkanı Erdoğan, ulaşım alanında; Eminönü-Kabataş arasında 2,9 kilometrelik tramvay hattını hizmete aldıklarını, Taksim-Kabataş füniküler hattını açtıklarını, uzunluğu 3,5 km olan Şişhane-Haliç metro geçiş köprüsü-Yenikapı metro hattını hizmete sunduklarını, uzunluğu 10,5 km olan Kağıthane-Bomonti altı Tüneli’ni, Bomonti altı Dolmabahçe Tüneli ve Kasımpaşa Sütlüce Tünelini ve bağlantı yollarını hizmete aldıklarını hatırlattı.

İçinde dene-yap atölyelerinin, sergi alanı gibi sosyal yaşam alanlarının olduğu Zemin İstanbul Deneyim Merkezi’ni açtıklarını, Yeni Karaköy iskelesini inşa ettiklerini, 2 bin 728 araç kapasiteli altı adet otopark, dokuz park yaptıklarını, Atatürk Kültür Merkezi’nin ve Tersane İstanbul’un temelini atıp Taksim Camii’nin inşasına başladıklarını sözlerine ekleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, bilim sanat merkezi olacak eski Haliç Tersanesi’nin Beyoğlu’nu ve Kasımpaşa’yı bir çekim merkezi hâline getireceğini ifade etti.

Tüm alanlarda Beyoğlu’nda hizmete sundukları, yapım, ihale ve proje süreçlerinde olan diğer hizmet ve yatırımlardan da örnekler veren Cumhurbaşkanı Erdoğan, önümüzdeki dönemde İstanbul’la birlikte Beyoğlu’nu da nice hizmetlerle tanıştıracaklarını dile getirdi.

“MİLLETİMİZİN GELENEĞİNE, GÖRENEĞİNE UYGUN ŞEKİLDE ŞEHİRLERİMİZİ DÖNÜŞTÜRÜYORUZ”

Bugünkü törenle birlikte TOKİ’nin 50 bin yeni sosyal konut projesinin müjdesini de verdiklerini belirterek yarından itibaren Ziraat Bankası ve Halk Bank aracılığıyla talep toplanmaya başlanacağını talep toplama sürecinin 45 gün süreceğini açıklayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, konutların yatay mimariyle inşa edileceğini kaydetti. Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Milletimizin geleneğine, göreneğine uygun şekilde mahalle kültürünü yaşatacak, insanların toprakla ve yeşille irtibatını en üst düzeyde tutacak bir mimari anlayışla şehirlerimizi dönüştürüyoruz” ifadelerini kullandı.

2019 yılı içinde 67 şehirde 140 projeyle 50 bin yeni sosyal konutun ihalesinin gerçekleştirileceğini ifade eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, şu açıklamaları yaptı: “Proje bedeli yaklaşık 10 katrilyon lira olan bu konutlar 75 metrekare ile 128 metrekare arasında inşa edilecek. Fiyatları 116 bin lira ile 399 bin lira arasında değişecek bu konutlardan alt gelir grubuna yönelik olanların taksitleri 388 liradan başlayacak ve ödeme süresi 20 yıl olacak. Kira bile ödemiyorsun dikkat et, böyle oturacaksın bu evlerde. Kuralar çekilecek ya nasip. Orta gelir grubuna yönelik konutlarda ise taksitler 759 liradan başlayacak ve 15 yıla kadar onlara da vade imkânı… Taksit ödemeleri konutların teslimiyle başlayacağı için vatandaşlarımız kira öder gibi ev sahibi olacaklar. TOKİ’nin bu yeni kampanyası kapsamında İstanbul’da 6 bin 300, Ankara’da 2 bin 934, İzmir’de 2 bin 584 konut inşa edilecektir. Diğer konutlar da kalan illerimizde yayılacaktır.”

Mümkün olan yerlerde bu projeyle kentsel dönüşüm çalışmalarını da birleştireceklerini sözlerine ekleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Hak sahiplerini mağdur etmeyeceğiz, ama kamu menfaatlerini de gözeteceğiz. Böylece köhnemiş alanları ortadan kaldırıp yerlerine yepyeni her türlü altyapıya ve üstyapıya sahip yerleşim yerleri inşa edeceğiz” dedi.

“TÜRKİYE KONUT EDİNME BAKIMINDAN DÜNYANIN EN CAZİP ÜLKELERİ ARASINA GİRDİ”

Düzenlenen törende TOKİ’nin geçtiğimiz yıl inşaatını bitirdiği konutların ve tesislerin toplu açılış törenini gerçekleştirdiklerine işaret ederek bunların arasından 53 bin 626 konutun, 2 bin 359 iş yerinin, 70 cami, 26 okul, altı yurt, yedi hastane, 10 sosyal tesis, beş kamu hizmet binası ve iki üniversite binasının olduğunu aktaran Cumhurbaşkanı Erdoğan, yatırımların şehirlere hayırlı olması temennisinde bulundu ve yatırımların ülkeye kazandırılmasında emeği geçenleri tebrik etti.

Türkiye’de pek çok konu gibi şehircilik ve konut faaliyetleri de devletin öncülüğünde başlayıp yürüdüğünü hatırlatarak, AK Parti iktidarları döneminde Türkiye’nin inşaat ve konut kalitesinin dünyada parmakla gösterilir hâle geldiğini, Türkiye’nin konut edinme bakımından dünyanın en cazip ülkeleri arasına girdiğini söyledi.

“EMLAK BANKASI’NIN HİKÂYESİ BİR ANLAMDA TÜRKİYE’NİN HİKÂYESİDİR”

Cumhuriyetin ilk yıllarından itibaren gayrimenkul sektöründeki yaşanan gelişmelerde 1926 yılında kurulan Emlak ve Eytam Bankası’nın çok büyük katkısının olduğuna değinen Cumhurbaşkanı Erdoğan, ilk Meclis binası, Türk Ocağı binası, Merkez Bankası binası gibi bugün Ankara’nın sembol yapıları hâline gelen mimari örneklerin Emlak Bankası’nın başarısı olduğunu belirtti.

Emlak Bankası’nın geliştirdiği bu finansman sisteminin, bugün hâlâ kullanılan konut kredisi yönteminin temelini oluşturduğuna dikkat çeken Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Zaman içinde ismi değişen banka çeşitli müdahalelerle amacı dışına çıkartılmış, istismar edilmiş ve sonuçta kapatılmıştır” diye ekledi.

Gayrimenkul sektörünün 93 yıllık geçmişe sahip bu tarihî kurumunu Türkiye Emlak Katılım Bankası adıyla yeniden canlandırma kararı aldıklarını, gerekli tüm prosedürlerin tamamlanarak bankanın fiilen faaliyete geçebilecek hâle geldiğini aktaran Cumhurbaşkanı Erdoğan, törende Türkiye Emlak Katılım Bankası’nın resmî açılışını yaptıklarına değindi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, amaçlarının; bankanın inşaat sektörü ve Türkiye ekonomisine üreticiden tüketiciye herkes için ulaşılabilir ve uygun şartlı finansman modelleri geliştirmesi olduğunu kaydederek, katılım bankacılığı modeliyle yapacağı çalışmalarda Türkiye Emlak Katılım Bankası’na başarılar diledi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, sözlerine şöyle sürdürdü: “Emlak Bankası’nın hikâyesi bir anlamda Türkiye’nin hikâyesidir. İyi niyetle kurulan, imkânların kıt olduğu dönemlerde gerçekten güzel işlere imza atan nice kurumumuz tıpkı Emlak Bankası gibi daha sonra ifsat edilmişti. Yerli ve millî olan her şeye düşmanlığı siyasetlerinin merkezlerine yerleştirenler sanayimize, tarımımıza, ticaretimize, kültürümüze, dış politikamıza ne yapmışlarsa bu kurumumuza da aynısını yaptılar. Türkiye’nin ayağa kalkmaması, milletimizin potansiyelinin farkına varıp kullanmaması için yapılan gayretler, şayet büyümemiz, gelişmemiz yolunda kullanılsaydı, inanın bana bugün bambaşka bir yerde olurduk. İstanbul’un sorunlarının çözümü için adımlar 1994’te değil de, mesela 1944’te, 1964’te atılmaya başlanmış olsaydı, bugün bambaşka bir İstanbul’a bakıyor olurduk. Çünkü bazı işler var ki ilk adım yanlış atıldığında sonra onu tamamen düzeltmek mümkün olmuyor.”

Türkiye’nin gelişmesi, kalkınması, büyümesi yolunda attıkları adımlarla karşılarına çıkan o sıkıntıları da aştıklarını sözlerine ekleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, konuşmasını 31 Mart’ta yapılacak seçimlerin ülke ve millet için hayırlara vesile olması temennisinde bulunarak tamamladı.

TAKVİM

Mart 2019
P S Ç P C C P
« Şub   Nis »
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

REKLAM

REKLAM

seers cmp badge