DÜNYA GÜNCEL TÜRKİYE

Emine Erdoğan, Hoca Ahmed Yesevi ve Anadolu’nun Yıldızları Programı’na Katıldı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan, Millî Eğitim Bakanlığı Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü ile Ankara Olgunlaşma Enstitüsü’nün iş birliğiyle hazırlanan “Hoca Ahmed Yesevi ve Anadolu’nun Yıldızları” temalı kültür-sanat etkinliğine katıldı. Etkinlikte bir konuşma yapan Emine Erdoğan, “15 Temmuz darbe girişimine karşı, birlik ve beraberlik gösterebilmişsek; içimizdeki Ahmed Yeseviler, Mevlanalar, Yunuslar sayesindedir” dedi.

Beştepe Millet Kongre ve Kültür Merkezinde gerçekleştirilen etkinlikte, Millî Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya ve bakan eşleri de hazır bulundu.

Emine Erdoğan etkinlik kapsamında Ankara Olgunlaşma Enstitüsü tarafından hazırlanan; Hoca Ahmed Yesevi, Mevlana, Hacı Bektaş-ı Veli, Yunus Emre gibi mutasavvıf ve düşünürlerin yaşamlarından izler taşıyan eşya ve kıyafetlerin yer aldığı sergiyi gezdi. Salonun fuayesinde sergilenen eşya ve kıyafetleri inceleyerek yetkililerden bilgi alan Emine Erdoğan, müziklerini Atilla Can’ın, yönetmenliğini Yasin Soy’un yaptığı sahne gösterisini de izledi.

Etkinlikte bir konuşma yapan Emine Erdoğan, Ankara Olgunlaşma Enstitüsü öncülüğünde gerçekleştirilen ve bin yıllık Anadolu medeniyetini güncel bir yorumla, bugüne taşıyan etkinlikte emeği bulunanlara teşekkür etti.

Anadolu’yu bir Müslüman yurdu yapan Hoca Ahmed Yesevi, Mevlana, Hacı Bektaş-ı Veli, Tapduk Emre, Yunus Emre, Ahi Evran, Saru Saltuk ve Şeyh Edebali’nin bu topraklara akılla imanı, ilimle ahlakı buluşturan bir tohum attığını vurgulayan Emine Erdoğan, “Ülkemizin manevi ve tarihî kimliğinin dokunmasında her birinin emeği vardır. Onların hayatı, kişiliği, düşüncesi, bu topraklarda kökleşmiştir” diye konuştu.

“BU COĞRAFYANIN DÜNYAYA SÖYLEYECEĞİ ÇOK ŞEYİ BULUNUYOR”

11 ve 13. yüzyıllarda Anadolu’da yaşayan bu gönül ustalarının, etnik, coğrafi, kültürel farklılıkları zenginliğe dönüştürdüğüne işaret eden ve bu isimlerin öğretilerinin ancak gönül gözüyle bakıldığında anlaşılabileceğini dile getiren Emine Erdoğan, şunları söyledi: “Bugün çoğulculuktan, barıştan, hümanist değerlerden bahsediliyor. Batı, bu değerlerin arayışında iken, Anadolu’da sevginin, merhametin tohumları çoktan filiz vermeye başlamıştı. Bugün 3 milyon mülteciye kucak açabiliyorsak, Afrika’ya dostluk elini uzatabiliyorsak, işte bu değerlerin köklülüğü sayesindedir. 15 Temmuz darbe girişimine karşı, birlik ve beraberlik gösterebilmişsek; içimizdeki Ahmed Yeseviler, Mevlanalar, Yunuslar sayesindedir.”

Bu coğrafyanın dünyaya söyleyeceği çok şeyinin bulunduğunu vurgulayan Emine Erdoğan, “Yeter ki, tarihî ve kültürel mirasımızı bugün tüm dünyaya tercüme edebilelim. Gerçek özgürlüğün, çoğulculuğun kodlarını birer birer ortaya çıkarıp, onları şahsiyetimizle, kurumlarımızla temsil edelim” şeklinde konuştu.

Anadolu’nun manevi yıldızlarını minnetle andığını ifade eden Emine Erdoğan sözlerini, “Bu etkinliğin, bu buluşmanın, irfanı, hikmeti ve aşkı kaybettiğimiz bu çağda yeni bir fitil yakmasını diliyorum” temennisiyle tamamladı.

TAKVİM

Aralık 2017
P S Ç P C C P
« Kas   Oca »
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

REKLAM

REKLAM

seers cmp badge